O jajima

Treba znati...

Jaja su odličan izvor vitamina A, E i K. Izvor su i vitamina B kompleksa, vitamin B2, B6, B12, manje količine vitamina B1. Jaja sadrže i veoma bitan vitamin za naše kosti i zube, vitamin D. U kokošijim jajima se ipak ne nalazi vitamin C ali se svakako preporučuju svim ženama koje su trudne, jer sadrže folnu kiselinu.

U žumancetu se nalazi velika količina visokokvalitetnih proteina, koji se sastoje od svih amino kiselina koje su potrebne ljudskom organizmu za normalno funkcionisanje.

 

Kokošija jaja se koriste u celom svetu podjednako, bez obzira na kulturu ili navike u ishrani. Unutar ljuske jajeta nalaze se proteini i masti. Jaje srednje veličine sadrži oko 80 kalorija i mešavinu vitamina i minerala, u zavisnosti od načina ishrane kokoške koja ga je snela.

Jaje je jedna od najznačajnijih namirnica u ishrani male dece, zbog njegove hranljive i biološke vrednosti i niske kaloričnosti. Jaje može za njih biti odgovarajuća zamena za meso, a preporuka je da dete jede jedno do dva jajeta dnevno, pogotovo ako meso jede u malim količinama. Jaja su važna za decu i zbog toga što su izvor gradivnih materija - prvoklasnih belančevina, vitamina A, D, B2, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma i riboflavina.

O jajima 1 O jajima 2

Klasifikacija jaja

 
klasa XL - vrlo velika 73g i više
klasa L - velika od 63g do 73g
klasa M - srednja od 53g do 63g
klasa S - mala ispod 53g