Savršeno jutro uz super sveže jaje

O jajima


TREBA ZNATI....


Jaja su odličan izvor vitamina A, E i K. Izvor su i vitamina B kompleksa, vitamin B2, B6, B12, manjekoličine vitamina B1. Jaja sadrže i veoma bitan vitamin za naše kosti i zube, vitamin D. U kokošijim jajima se ipak ne nalazi vitamin C ali se svakako preporučuju svim ženama koje su trudne, jer sadrže folnu kiselinu.

U žumancetu se nalazi velika količina visokokvalitetnih proteina, koji se sastoje od svih amino kiselina koje su potrebne ljudskom organizmu za normalno funkcionisanje.

Kokošija jaja se koriste u celom svetu podjednako, bez obzira na kulturu ili navike u ishrani. Unutar ljuske jajeta nalaze se proteini i masti. Jaje srednje veličine sadrži oko 80 kalorija i mešavinu vitamina i minerala, u zavisnosti od načina ishrane kokoške koja ga je snela.

Jaje je jedna od najznačajnijih namirnica u ishrani male dece, zbog njegove hranljive i biološke vrednosti i niske kaloričnosti. Jaje može za njih biti odgovarajuća zamena za meso, a preporuka je da dete jede jedno do dva jajeta dnevno, pogotovo ako meso jede u malim količinama. Jaja su važna za decu i zbog toga što su izvor gradivnih materija - prvoklasnih belančevina, vitamina A, D, B2, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma i riboflavina.

KLASIFIKACIJA JAJA

Jaja prvog (I) i jaja drugog (II) kvaliteta stavljaju se u promet klasirana prema masi u sedam klasa, i to:

klasa (SU) 70g i više od toga
klasa (S)  od 65g do 70g
klasa (A)  od 60g do 65g
klasa (B)  od 55g do 60g
klasa (C)  od 50g do 55g
klasa (D)  od 45g do 50g
klasa (E) manje od 45g


Pri utvrđivanju klase jaja po masi, uzima se srednja vrednost mase od najmanje 30 komada jaja, s tim da se masa svakog pojedinačnog jajeta nalazi u granicama te klase.
   • Pronađite nas :